Cum sunt influenţate de consumul de alcool riscurile cardiovasculare în sindromul metabolic?

Authors

  • Peltec Angela
  • Ivanov Victoria
  • Pereteatco Alexandr
  • Dumbrava Vlada-Tatiana
  • Popovici Mihail Ilie IMSP Institutul de Cardiologie

Abstract

Consumul moderat de alcool este asociat ce reducerea riscurilor dezvoltării patologiei coronariene; consumul exagerat însă creşte mortalitatea provocată de ictusul hemoragic. Am examinat relaţia dintre consumul de alcool şi riscurile de dezvoltare a evenimentelor coronariene în următorii10 ani la pacienţi cu sindrom metabolic. La 142 de pacienţi cu sindrom metabolic au fost evaluaţi factorii de risc pentru patologia coronariană. Am evaluat indexul masei corporale (IMC), nivelului colesterolului total (CT), lipoproteidelor de densitate înaltă (HDL) şi de densitate joasă (LDL), raportului CT/HDL şi nivelul glicemiei. Profi lul riscului cardiovascular a fost măsurat în funcţie de consumul de alcool: < 20 ml/zi (nivelul mic), 20-50 ml/zi (nivelul moderat) şi > 50 ml/zi (nivelul înalt). Riscurile de dezvoltare a evenimentelor coronariene în următorii10 ani au fost calculate în acord cu ecuaţia Framingham. Scorul riscului a fost predefi nit ca intermediar (≤ 20%) şi mare (> 20%). Creşterea consumului de alcool a fost asociată cu diferenţe semnifi cative statistic privind IMC – 31,89 ±5,36 vs 29,45 ±6,18٭ vs 32,25±5,65٭, p

Published

2011-08-12

Issue

Section

Research Article