Cum sunt influenţate de consumul de alcool riscurile cardiovasculare în sindromul metabolic?
Abstract
Consumul moderat de alcool este asociat ce reducerea riscurilor dezvoltării patologiei coronariene; consumul exagerat însă creşte mortalitatea provocată de ictusul hemoragic. Am examinat relaţia dintre consumul de alcool şi riscurile de dezvoltare a evenimentelor coronariene în următorii10 ani la pacienţi cu sindrom metabolic. La 142 de pacienţi cu sindrom metabolic au fost evaluaţi factorii de risc pentru patologia coronariană. Am evaluat indexul masei corporale (IMC), nivelului colesterolului total (CT), lipoproteidelor de densitate înaltă (HDL) şi de densitate joasă (LDL), raportului CT/HDL şi nivelul glicemiei. Profi lul riscului cardiovascular a fost măsurat în funcţie de consumul de alcool: < 20 ml/zi (nivelul mic), 20-50 ml/zi (nivelul moderat) şi > 50 ml/zi (nivelul înalt). Riscurile de dezvoltare a evenimentelor coronariene în următorii10 ani au fost calculate în acord cu ecuaţia Framingham. Scorul riscului a fost predefi nit ca intermediar (≤ 20%) şi mare (> 20%). Creşterea consumului de alcool a fost asociată cu diferenţe semnifi cative statistic privind IMC – 31,89 ±5,36 vs 29,45 ±6,18٭ vs 32,25±5,65٭, pDownloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2011 Bulletin of the Academy of Sciences of Moldova. Medical Sciences
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.