Studiul comparativ al conţinutului polifenolic în frunzele şi fructele sp. Lycium barbarum l. Spontan și cultivat

Authors

  • Calalb Tatiana
  • Tabăra (Gorceag) Maria
  • Chiru Tatiana
  • Ciorchina Nina

Abstract

Au fost analizate calitativ (reacţii de colorare şi sedimentare) şi cantitativ taninurile (permanganatometric şi spectrofotometric – recalcul la tanin), flavonozidele (spectrofotometric – recalcul la rutozidă) şi totalul polifenolic (spectrofotometric – recalcul la acidul galic) în produsele vegetale Lycii folia şi L.fructus, recoltate de la sp. L.barbarum din flora spontană a Republicii Moldova (sat/ pădure) şi din colecţia Grădinii Botanice a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, soiul Ning Xia N1. Rezultatele obţinute denotă că toate produsele vegetale se caracterizează prin conţinut taninic, flavonoidic şi polifenolic, care corelează cu tipul produsului vegetal şi sursa de recoltare. Conţinutul taninic variază în funcţie de metoda aplicată, cea mai indicată fiind permanganatometria asociată cu sedimentarea taninurilor cu gelatină. L.folia sunt mai bogate în taninuri şi flavonozide, decât L.fructus. Conţinutul taninic este mai mare în L.folia din flora spontană, decât cel cultivat, iar flavonoidic – invers. Fructele soiului Ning Xia N1 sunt mai bogate în flavonozide, comparativ cu cele din flora spontană. Totalul polifenolic al fructelor cultivate este aproape acelaşi ca si în alte studii.

Published

2017-07-17

Issue

Section

Research Article