Obezitatea și obiceiurile alimentare la femeile din sudul Republicii Moldova

Autori

  • Vudu Stela
  • Piterschi Carolina
  • Vudu Lorina
  • Anestiadi Zinaida

Rezumat

Obezitatea a atins proporții epidemice la nivel mondial, fi ind cea mai frecventă boală metabolică cu importante consecinţe asupra sănătății. Sedentarismul, consumul exagerat de alimente cu valoare energetică mare și de băuturi carbogazoase sunt considerați factori de risc ai obezității. Scopul studiului a fost să evaluăm prevalența obezității și a obiceiurilor alimentare la femeile din regiunea de sud a Moldovei. 237 de femei din raioanele Comrat, Cantemir, Cimișlia, Basarabeasca au fost interogate în baza unui chestionar care conținea întrebări despre obiceiurile alimentare. Prevalența supraponderii și obezității a fost de 17.52% și 63.53% respectiv. Alimentația după orele 19.00, omiterea micului dejun și consumul redus de fructe și legume au fost cele mai frecvent întîlnite obiceiuri alimentare nesănătoase ale participanților. Studiul a demonstrat că în sudul Moldovei se atestă creșterea prevalenței obezității la femei, iar obiceiurile dietetice sunt, probabil, una din cauzele acestui fenomen.

Descărcări

Publicat

2017-09-24

Număr

Secțiune

Articol de cercetare