INTERACȚIUNEA PREPARATELOR ANTITUBERCULOASE CU ALIMENTELE

Autori

  • Nicolae BACINSCHI IP Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”
  • Ina GUȚU IP Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”
  • Tatiana RAKOVSKAIA IP Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”
  • Galina SPÎNOSU IP Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”

DOI:

https://doi.org/10.52692/1857-0011.2023.3-77.38

Cuvinte cheie:

tuberculoză, противотуберкулезные препараты, взаимодействие, пища

Rezumat

Particularitățile dezvoltării și evoluției tuberculozei necesită o alimentație bogată și variată pentru a reface statusul nutrițional, reduce incidența reacțiilor adverse gastrointestinale și a crește aderența la tratament. Alimentele pot modifica parametrii farmacocinetici (Cmax, ASC, Tmax) și astfel influența eficacitatea preparatelor antituberculoase sau contribui la dezvoltarea rezistenței. Rifampicina și izoniazida necesită a fi administrate pe stomacul gol. Alimentele nu influențează semnificativ parametrii farmacocinetici al pirazinamidei și etambutolului. Produsele bogate în calciu vor diminua absorbția fluorochinolonelor. Băuturile acide reduc absorbția și Cmax a cicloserinei/terizidonei. Alimentele, inclusiv cele acide, cresc absorbția acidului paraaminosalicilic. Intercațiune de tip farmacodinamic se poate constata la asocierea izoniazidei cu produsele ce conțin tiramină și histamină cu creșterea manifestărilor reacțiilor adverse.

Biografii autori

Nicolae BACINSCHI, IP Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”

dr. hab. în șt. med., prof. univer.; Catedra de Farmacologie și Farmacologie clinică

Ina GUȚU, IP Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”

asist. univer.; Catedra de Farmacologie și Farmacologie clinică;

Tatiana RAKOVSKAIA, IP Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”

asist. univer.; Catedra de Farmacologie și Farmacologie clinică;

Galina SPÎNOSU, IP Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”

asist. univer.; Catedra de Farmacologie și Farmacologie clinică;

Referințe

Arbex M.A., Varella Mde C., Siqueira H.R., Mello F.A. Antituberculosis drugs: drug interactions, adverse effects, and use in special situations. Part 1: first-line drugs. J Bras Pneumol. 2010 Sep-Oct;36(5):626-40.

Arbex M.A., Varella Mde C., Siqueira H.R., Mello F.A. Antituberculosis drugs: drug interactions, adverse effects, and use in special situations. Part 2: second line drugs. J Bras Pneumol. 2010 Sep-Oct;36(5):641-56.

Banerjee S. Interactions between Common Foods and Drugs A Narrative Review. Asian Journal of Pharmaceutical Research. 2020 JulySeptember, 10(3): 188-194.

Bushra R., Aslam N., Khan A.Y. Food-Drug Interactions. Oman Medical Journal. 2011, 26(2): 77-83.

Denti P., Jeremiah K., Chigutsa E. et al. Pharmacokinetics of Isoniazid, Pyrazinamide, and Ethambutol in Newly Diagnosed Pulmonary TB Patients in Tanzania. PLoS One. 2015 Oct 26;10(10):e0141002.

Kafle A., Mohapatra S.S., Sarma J., Reddy I. Fooddrug interaction: A review. The Pharma Innovation Journal 2018; 7(1): 114-118.

Kaneko T., Ishigatsubo Y. Isoniazid and food interactions: fish, cheese, and wine. Intern Med. 2005 Nov; 44(11): 1120-1..

Kumar A.K.H., Chandrasekaran V., Kumar A.K.et al. Food significantly reduces plasma concentrations of first-line anti-tuberculosis drugs. Indian J Med Res. 2017 Apr; 145(4): 530–535.

Lin M.Y., Lin S.J., Chan S.C., Lu Y.C. Impact of food and antiacids on the pharmaco-kinetics of antituberculosis drugs: systematic review and metaanalysis. Int J Tuberc Lung Dis. 2010; 14(7): 806818.

Peloquin C.A., Namdar R., Dodge A.A., Nix D.E. Pharmacokinetics of isoniazid under fasting conditions, with food, and with antacids. Int J Tuberc Lung Dis. 1999 Aug; 3(8): 703-10.

Saktiawati A.M. I. Sturkenboom M.G.G., Stienstra Y.et al. Impact of food on the pharmacokinetics of firstline anti-TB drugs in treatment-naive TB patients: a randomized cross-over trial. Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 2016; 71(3): 703-710.

Sturkenboom M.G.G., Märtson A.G., Svensson E.M. et al. Population Pharmacokinetics and Bayesian Dose Adjustment to Advance TDM of Anti-TB Drugs. Clin Pharmacokinet. 2021 Jun; 60(6): 685-710.

Wang J., Wang J., Du Y. et al. Effect of interval between food intake and drug administration at fasting condition on the plasma concentrations of first-line anti-tuberculosis drugs in Chinese population. Medicine (Baltimore). 2020 Oct 30; 99(44): e22258.

Ziani K., Negrei C., Ioniță-mîndrican C-B. et al. Drugfood interactions: the influence on the patient’s therapeutic plan. Farmacia. 2022; 70(5): 785-797.

Zhu M., Nix D.E., Adam R.D. et al. Pharmacokinetics of cycloserine under fasting conditions and with highfat meal, orange juice, and antacids. Pharmacotherapy. 2001 Aug; 21(8): 891-7.

Усов К. И. О проблеме влияния приема пищи на эффективность и переносимость противотуберкулезных препаратов. Сборник научных трудов Aнгарского государственного технического университета. 2022; 1: 238-242.

Descărcări

Publicat

2024-01-22

Număr

Secțiune

Articol de cercetare

##category.category##