PRINCIPIILE DIETETICE ALE PACIENTELOR CU CANCER MAMAR ASOCIAT CU SARCINA

Autori

  • Corneliu URECHE IMSP Institutul Oncologic; Spitalul „Repromed+”
  • Vladimir CARAUȘ IMSP Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie al Universității de Stat din Moldova

DOI:

https://doi.org/10.52692/1857-0011.2024.3-80.44

Cuvinte cheie:

Cancer mamar, sarcină, nutriție, terapie dietetică, nutriție oncologică

Rezumat

Rezumat.Gestionarea nutrițională a femeilor însărcinate cu cancer mamar este crucială pentru a asigura sănătatea atât a mamei, cât și a fătului. Interacțiunea dintre progresia cancerului, sarcină și dietă prezintă provocări unice care necesită o abordare cuprinzătoare a tratamentului.Obiectiv: Revizuirea perspectivelor științifice internaționale cu privire la principiile dietetice cele mai potrivite pentru gestionarea femeilor însărcinate cu cancer mamar, concentrându-se pe echilibrarea sănătății materne și fetale, minimizarea efectelor secundare ale tratamentelor împotriva cancerului și menținerea unui statut nutrițional optim. Metode: A fost efectuată o revizuire amplă a literaturii științifice internaționale și naționale actuale pentru a identifica componentele dietetice cheie, intervențiile nutriționale și ghidurile care influențează rezultatele pentru pacientele cu cancer mamar asociat sarcinii. Rezultate: O dietă optimă este caracterizată de un aport energetic adecvat, proteine de înaltă calitate, acizi grași omega-3, micronutrienți și alimente bogate în antioxidanți, evitând în același timp alimentele carcinogene, pro-inflamatorii și cele cu activitate hormonală. Concluzie: Terapia nutrițională pentru femeile însărcinate cu cancer mamar necesită o abordare individualizată, bazată pe dovezi, având ca scop optimizarea sănătății materne și fetale, susținerea terapiei împotriva cancerului și îmbunătățirea prognosticului. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili protocoale dietetice standardizate.

Biografii autori

Corneliu URECHE, IMSP Institutul Oncologic; Spitalul „Repromed+”

doctor în științe medicale

Vladimir CARAUȘ, IMSP Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie al Universității de Stat din Moldova

doctor în științe biologice, cercetător științific superior

Referințe

Anders, C.K. et al. Pregnancy and Breast Cancer. In: Cancer. 2009, pp. 2494-2502.

Baracos, V.E. et al. Omega-3 Fatty Acids and Cancer Therapy. In: The Lancet Oncology. 2018, pp. 235-245.

Campbell, T.C. The China Study. 2016, pp. 168-195.

Ferguson L.R., et al. Nutrigenomics, Epigenetics and Diet in Cancer Prevention. In: Nutrition Reviews. 2014, pp. 30-42.

Ferlay, J. et al. Global Cancer Statistics. In:International Journal of Cancer. 2015, pp. E359-E386.

Gallagher, E.J. et al. Insulin Resistance and Cancer. In:The Lancet. 2016, pp. 973-983.

Key, T.J. et al. Hormones and Breast Cancer Risk. In:Breast Cancer Research. 2013, pp. 13-19.

Klement, R.J. et al. Ketogenic Diets in Cancer Therapy. In: Nutrition & Metabolism. 2016, pp. 11-29.

Kotsopoulos, J. et al. Nutrition and Breast Cancer: Epidemiological Evidence. In: Breast Cancer Research and Treatment. 2010, pp. 377-386.

Luna-Vital, D.A. et al. Anti-inflammatory and Antioxidant Effects of Diet on Cancer. In: Phytochemistry Reviews. 2017, pp. 295-308.

Mereuţă, I. Oncologia. Chişinău: 2024. 680 p. ISBN 978-9975-3658-7-1.

Mereuţă, I., Strutinschi, T. Sănătatea şi alimentaţia – o nouă paradigmă. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii. 2019, nr. 3(339), pp. 47-56. ISSN 1857-064X.

Mourouti, N. et al. Dietary Patterns and Breast Cancer Risk. In: Journal of the American Dietetic Association. 2015, pp. 1026-1037.

Schwingshackl, L. et al. Dietary Patterns, Risk of Cancer, and Cardiovascular Disease. In: American Journal of Clinical Nutrition. 2017, pp. 605-616.

Shils, M.E., et al. Nutrition in Cancer Care. In: Modern Nutrition in Health and Disease. 2012, pp. 1072-1092.

Tantamango-Bartley, Y. et al. Vegetarian Diets and the Incidence of Cancer. In: Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. 2013, pp. 2907-2917.

Wirth, M.D. et al. Inflammatory Dietary Patterns and Cancer Risk. In: American Journal of Clinical Nutrition. 2014, pp. 2156-2163.

Yam, D. et al. Diet and Breast Cancer Risk. In: Cancer Research. 2001, pp. 6119-6123.

Descărcări

Publicat

2025-09-09

Număr

Secțiune

Articol de cercetare

##category.category##