Standarde și proceduri etice

Aceste standarde etice se bazează pe  Buletinul Academiei de Științe din Moldova. Politica editorială de științe medicale  și sunt de acord cu politicile existente Elsevier și cu   liniile directoare COPE pentru cele mai bune practici pentru editorii jurnalelor.

Buletinul AȘM. Științe medicale, în calitate de editor al  Buletinului Academiei de Științe a Moldovei. Științe medicale , ia în serios responsabilitatea de a reflecta cea mai înaltă etică a publicației și se angajează să îndeplinească și să respecte standardele de comportament etic în toate etapele procesului de publicare.

Buletinul Academiei de Științe a Moldovei. Științele medicale  servește comunitatea internațională    și promovează discuțiile academice despre subiecte, indiferent de natura lor - indiferent dacă sunt religioase, bazate pe gen, de mediu, etice, politice sau alte subiecte cu potențial sau topic controversat. Publicarea unui articol într-un jurnal academic evaluat de colegi implică multe părți, fiecare dintre ele jucând un rol important în procedura de gestionare a manuscriselor. În acest context, autorul, editorul jurnalului, evaluatorii inter pares și editorul au responsabilități de a îndeplini standardele etice așteptate în toate etapele implicării lor, de la trimiterea până la publicarea unui articol.

 

Publicare și autor

  • Lucrările sunt trimise cu înțelegerea că subiectul nu a fost publicat anterior și nu este trimis în altă parte.
  • Autorii care doresc să publice traduceri ale articolelor care au fost publicate în altă parte ar trebui să se asigure că au permisiunea (autoritățile) corespunzătoare, ar trebui să indice în mod clar că materialul a fost tradus și re-publicat și ar trebui să indice clar sursa originală a materialului.
  • Autoria ar trebui să fie limitată la cei care au adus o contribuție semnificativă la concepția, proiectarea, execuția sau interpretarea studiului raportat. Toți cei care au adus contribuții semnificative ar trebui să fie incluși în calitate de coautori. În cazul în care există alții care au participat la anumite aspecte substanțiale ale proiectului de cercetare, aceștia ar trebui să fie recunoscuți sau enumerați ca contributori. Autorul corespunzător ar trebui să se asigure că toți coautorii corespunzători și niciun coautor neadecvat sunt incluși pe lucrare și că toți coautorii au văzut și au aprobat versiunea finală a lucrării și au acceptat trimiterea acesteia pentru publicare.
  • Publicare / re-publicare redundantă (multiplă): rezumate și postere la conferințe, rezultate prezentate la întâlniri (de exemplu, pentru a informa anchetatorii sau participanții cu privire la constatări) și baze de date cu rezultate (date fără interpretare, discuție, context sau concluzii sub forma tabelele și textul pentru a descrie date / informații în cazul în care acestea nu sunt ușor prezentate sub formă de tabel) nu sunt considerate publicări prealabile.
  • Dacă este cazul, autorii pot include informații despre cine a finanțat cercetarea și despre rolul finanțatorilor în cercetare.

 

Responsabilitățile autorului

  • Autorii trebuie să își asume întreaga responsabilitate pentru exactitatea faptelor a datelor prezentate și ar trebui să obțină orice autorizație necesară pentru publicare.
  • Autorii trebuie să confirme că manuscrisul prezentat nu este luat în considerare sau acceptat pentru publicare în altă parte. În cazul în care porțiuni din conținut se suprapun cu conținutul publicat sau trimis, pentru a recunoaște și a cita acele surse.
  • Autorii trebuie să confirme că toată lucrarea din manuscrisul trimis este originală și să recunoască și să citeze conținutul reprodus din alte surse. Pentru a obține permisiunea de a reproduce orice conținut din alte surse. Plagiatul ia numeroase forme, de la „transmiterea” lucrării altuia ca lucrarea autorului, până la copierea sau parafrazarea unor părți substanțiale ale lucrării altuia (fără atribuire), până la revendicare de rezultate din cercetările efectuate de alții. Plagiatul, sub toate formele sale, constituie un comportament publicitar neetic și este inacceptabil. Manuscrisele trimise care conțin text plagiat sunt respinse.
  • Autorii trebuie să se asigure că orice studii care implică subiecți umani sau animale sunt conforme cu legile și cerințele naționale, locale și instituționale și să confirme că aprobarea a fost solicitată și obținută acolo unde este cazul. Autorii ar trebui să obțină permisiunea expresă a subiecților umani și să le respecte intimitatea.
  • Conținutul manuscriselor este responsabilitatea exclusivă a autorilor.
  • Manuscrisele trimise sub autorul multiplu sunt revizuite cu presupunerea că toți autorii enumerați sunt de acord cu trimiterea și că versiunea finală a fost văzută și aprobată de toți autorii.
  • Autorul corespunzător ar trebui să se asigure că toți coautorii corespunzători și niciun coautor neadecvat sunt incluși pe lucrare și că toți coautorii au văzut și au aprobat versiunea finală a lucrării și au acceptat trimiterea acesteia pentru publicare.
  • Autorii trebuie să declare eventualele conflicte de interese.
  • Pentru a notifica prompt editorul de jurnal sau editorul în cazul în care este identificată o eroare semnificativă în publicarea lor și să coopereze cu editorul pentru a retrage sau corecta lucrarea.