Evaluarea izbucnirilor epidemice şi a factorilor de risc în întreprinderile de alimentaţie publică, care prestează servicii în cadrul festivităţilor/ceremoniilor

Авторы

  • Караман Паулина
  • Дондюк Ауреля
  • Коврик Зинаида
  • Апостолова Лариса
  • Кхирличи Алеxеи
  • Рубановичи Владислав

Аннотация

Au fost analizaţi factorii de risc din obiectivele de alimentaţie publică din municipiul Chişinău care prestează servicii în cadrul festivităţilor/ceremoniilor şi izbucnirile epidemice, cauzate de consumul bucatelor în ele. Principalul factor de risc este nerespectarea cerinţelor şi normelor igienice privind temperatura de depozitare a produselor alimentare şi bucatelor gata. În ultimii ani în izbucnirile de intoxicaţii alimentare de origine microbiană în 70,3% de cazuri a fost depistată Salmonella, în 13,5% - Staphylococcus aureus şi în 8,1% - de etiologie mixtă. Produsele de origine animală şi patiseria cu cremă au fost principalele alimente incriminate în izbucnirea intoxicaţiilor alimentare în aceste obiective. Au fost propuse măsuri de ameliorare a situaţiei.

Загрузки

Опубликован

2013-11-01

Выпуск

Раздел

Научная статья