Comorbiditățile alergice la pacienții cu patologie gastroduodenală

Авторы

  • Грибинюк Анатол
  • Думбрава Влада-Татяна
  • Лупашко Иулянна
  • Романчиук (Венгер) Инна
  • Таран Наталя
  • Гелимичи Татяна
  • Кхирвас Елена
  • Харя Георге

Аннотация

Au fost evaluate particularitățile comorbidităților alergice, în special ale urticariei cronice (UC), la 80 de bolnavi cu esofagogastroduodenite, ulcere stomacale și duodenale și anamneza alergologică agravată cu estimarea posibilei intercalări a acestor afecțiuni și factorului alimentar în apariția și evoluția UC. Rezultatele obținute au demonstrat prevalarea exhaustivă a UC la acești pacienți, care erau de vârstă aptă de muncă și în 63,75% cazuri aveau o evoluție moderată a afecțiunii. Patologia digestivă a fost determinată ca posibil factor de risc în dezvoltarea UC de 87,5% bolnavi, iar produsele alimentare și erori de regim dietetic s-au stabilit ca factori declanșatori ai bolii la 30% urticarieni. Manifestările digestive s-au exprimat în 56,25% cazuri prin acuze dispeptice, în 41,25% - abdomenalgii, iar în 26,25% cazuri – prin dereglări de pasaj intestinal. Examenul paraclinic a elucidat o predominare a gastritei atrofi ce la 31,25% și duodenitelor la 62,5% pacienți ca afecțiuni solitare sau combinatete, a hipo – și anacidității gastrice la 73,33% bolnavi, nivele nemodifi cate ale IgE totale și complexelor imune circulante (CIC) ale imunității umorale versus persoanele sănătoase, iar testarea alergologică concomitentă doar în 6,82% cazuri a stabilit grad ușor sau moderat al dermoreacției la alergeni alimentari. Așadar, în etiopatogenia UC comorbide patologiei gastroduodenale participă mecanisme pseudoalergice de intoleranță alimentară, generată de tulburarea proprietăților de barieră a mucoasei gastroduodenale, iar augmentarea tratamentului complex cu stabilizatori ai membranei mastocitare de rând cu dieta hipoalergică este oportună.

Загрузки

Опубликован

2017-07-17

Выпуск

Раздел

Научная статья